Ga naar home van Uitgeverij Jan van ArkelGa naar home van Uitgeverij Jan van Arkelim/ib
 
 

im/triangle

im/triangle

978 90 816128 0 7

Geniet, geheel in kleur

48 pagina's

5,50

1-9-2011

 

Redactie: Luk Naets, Nadia Tahon : Bijzondere groentegids

Groenten van A tot Z en hoe je ze lekker klaarmaakt

 

Inhoud

Heerlijke en makkelijke recepten voor lokale groenten, bekend en minder bekend –aardpeer, pastinaak, paksoi, labboon, rammenas, koolrabi, daikon,postelein en nog veel meer ….

 

25 biogroenten op de kaart gezet

Met de herfst in het land wordt er overal ijverig geoogst: moestuiniers en bioboeren hebben hun handen vol met het oogsten en verwerken van verse groenten en fruit. Jam en appelmoes maken lukt meestal nog wel, maar wat doe je met een overvloed aan courgettes of met minder bekende groenten zoals raapstelen en aardpeer? Wie in de keuken aan de slag wil met biogroenten vindt in de Bijzondere groentegids de best gesmaakte bereidingswijzen voor vertrouwde en minder vertrouwde groenten.

Velt stelt in de nieuwe Bijzondere groentegids 25 groenten voor die je in menig Vlaamse moestuin of op de bioakker aantreft. Aan de basis van deze gids ligt Het bio vergeten groenten boekje (2002) van het Gents Milieufront i.s.m. Oost-Vlaamse bioboeren. Velt actualiseerde de tekst, voegde nieuwe recepten toe en goot het geheel in een sfeervolle lay-out met onweerstaanbare groentefoto's van Stefan Jacobs.

Nieuwe groenten op je bord

De Bijzondere groentegids is een ideaal hulpmiddel voor wie start met een groenteabonnement. Tegelijkertijd is de brochure geschikt voor tuiniers die zelf groenten kweken.

Nadia Tahon, Velt Voeding: 'De 25 bekende en minder bekende groenten werden geselecteerd op basis van wat we zelf aantroffen in groentepakketten, groentetuinen en natuurvoedingswinkels. Dat aanbod verschilt wezenlijk van wat dagelijks in de supermarkt te vinden is. Groenten als koolrabi, spitskool en warmoes vind je nagenoeg niet in het reguliere groentecircuit. Ook vertrouwde groenten zoals wortel en courgettes kregen een plaats in de brochure. Consumenten weten vaak niet hoe ze deze groenten kunnen bewaren en bereiden tot smakelijke gerechten.'

Boer, winkelier, tuinier

De bioboer streeft naar de productie van een goed en kwaliteitsvol product, de natuurvoedingswinkelier wil de consument laten kennismaken met dat product. Het is dus van belang dat het product die kwaliteit behoudt dankzij een goede bewaring en verwerking door de consument. Verse groenten van bij de bioboer of uit je eigen biotuin hebben een dikke streep voor. Ze hebben weinig voedselkilometers afgelegd en ze zijn zorgvuldig geteeld zonder pesticiden of kunstmest. Om dat waar te maken kiezen de bioboer en de ecologische tuinier groentesoorten en specifieke rassen die zijn aangepast aan bodem en klimaat. Daardoor krijg je een breed aanbod met hier en daar minder bekende of zelfs vergeten groenten zoals raapstelen, aardperen en tuinbonen.

bijzonderegroentegids
© Uitgeverij Jan van Arkel, dec 2017
Grifthoek 151 | 3514 JK  Utrecht |