Ga naar home van Uitgeverij Jan van ArkelGa naar home van Uitgeverij Jan van Arkelim/ib
 
 

im/triangle

im/triangle

978 90 6224 542 0

Paperback, full colour

240 pagina's

24,95

27-11-2015

 

Vera Greutink : Tuinsmakelijk

Praktische permacultuur voor potten-, moes- en bostuin

 

Inhoud

‘Tuin smakelijk’ bevat ontelbare tuintips, technieken, concrete voorbeelden en ervaringen. Vera Greutink laat zien hoe je makkelijk en op een natuurlijke manier allerlei eetbare planten kunt telen en toepasbaar op verschillende schalen. Of je nu een tuin in je potten kweekt, eenjarige groente teelt, of een mooie permanente bostuin aanlegt.

Het boek is opgebouwd uit drie delen:

    • tuinieren in potten,
    • moestuin met eenjarigen,
    • eetbare bostuin.

Inhoudsopgave

Moestuinieren in potten en bakken 1 : De basis voor een pottentuin 2 : Een pottentuin op maat Een permacultuur moestuin 3 : Een goed begin 4 : Slim beplanten 5 : Een moestuin op maat De eetbare bostuin 6 : Bomen 7 : Struiken en klimfruit 8 : Kruidlaag 9 : Een eetbare bostuin op maat

 

In het eerste deel, Moestuinieren in potten en bakken, gaat Vera in op de basis van potgrond, hoe je je eigen beste mix maakt, hoe je je potten (groot en klein) verzorgd en ze de beste kansen geeft en wat je kunt doen met een balkon of patio op het noorden, oosten, westen of zuiden. Ze geeft concrete voorbeelden hoe je goed je eigen salades, kruiden, eetbare bloemen, en kleine polycultuur in een pot of bak kunt telen.

Het tweede deel, een permacultuur moestuin, gaat in op welbekende eenjarigen - de meest bekende en geliefde moestuingroenten. Hoe je bij de inrichting van je tuin rekening houdt met vaste gegevens (soort grond, schaduw/zon), hoe je spitten kunt vermijden, etc. Ook laat Vera zien hoe je een zo groot mogelijke opbrengst kun realiseren en hoe je door slim te werk te gaan veel werk kunt besparen en veel kunt oogsten. Ook aandacht voor wisselteelt en polycultuur en het telen van zaden. Vervolgens mooie en duidelijke voorbeelden hoe ze verschillende tuinen heeft opgezet, passend bij verschillende situaties en wensen.

Het derde deel gaat over de bostuin, in feite een tuin met veel vaste planten, die jaarlijks weer hun oogst geven. Vol enthousiasme en onuitputtelijke kennis over de verschillende soorten en lagen in je tuin, blijft de inhoud praktisch en geschikt voor een kleine tuin. Gildes, geveltuin, bessenhaag, familietuin en andere tuinen en samenstellingen komen aan bod.

tuinsmakelijk

Auteur

Over Vera Greutink

Vera had haar eerste groentetuin (compleet met een teeltplan) reeds als basisschoolleerling. Als tiener begon ze met het plukken en gebruiken van wilde (genees)kruiden. In 1999 maakte ze kennis met de permacultuur: zo logisch dat je niet snapt waarom niet iedereen het doet. De principes probeerde ze meteen in de praktijk uit en vulde dit aan met een cursus permacultuur-ontwerpen.

Al 15 jaar heeft Vera verschillende moes- en bostuinen opgezet en onderhouden. Vera geeft cursussen en lezingen, maakt tuinontwerpen en is een veelgevraagde artikelschrijfster en columniste voor een aantal tuiniertijdschriften – onder andere voor Groei & Bloei, Tuinseizoen, Fresh, Tuinen van Eden (Belgisch) en Permaculture Magazine (Engels). Tuinsmakelijk! is haar eerste boek, waarin ze al haar ervaring en kennis op papier heeft gezet.

Downloads

© Uitgeverij Jan van Arkel, dec 2017
Grifthoek 151 | 3514 JK  Utrecht |