Ga naar home van Uitgeverij Jan van ArkelGa naar home van Uitgeverij Jan van Arkelim/ib
 
 

im/triangle

im/triangle

Voorwoord 'Polyculturen' van Fransjan de Waard

978 90 6224 517 8

paperback met foto's in kleur

320 pagina's

19,95

16-5-2012

 

Sepp Holzer : Holzer's permacultuur

 

Inhoud

Sepp Holzer, een boer uit Oostenrijk nam in 1962 het bedrijf van zijn ouders over en bouwde dat uit tot een succesvol duurzaam boerenbedrijf. Toen Sepp Holzer begon te boeren kwam hij net van de landbouwschool. Al gauw moest hij concluderen dat hij alles wat hij had geleerd, weer moest vergeten. Hij begon zijn bedrijf in harmonie met de natuur te beheren. In zijn ervaring leidt alleen die benadering tot een gezonde planten- en dierenwereld. Waar zijn buren het hoofd niet boven water hielden, creëerde Holzer een waar paradijs. Nu wil iedereen weten ‘hoe hij het doet’. De meest voorkomende vragen beantwoordt hij in dit boek.

Veel van zijn tips zijn direct toepasbaar, ook in ons vlakke land, ook in een kleine tuin. Hij behandelt ondermeer: 1. Landschapsarchitectuur (ecologisch evenwicht, ontwerpideeën, verhoogde bedden, watertuinen). 2. Landbouwmethoden (principes, bodemvruchtbaarheid, probleemplanten, oude plantenrassen, polyculturen, varkens als medewerkers). 3. Fruitlandschappen (aanleg en onderhoud, vraat, (oude) fruitsoorten, enten). 4. Paddestoelen kweken op hout en stro in de tuin of op het balkon. 5. Tuinen (moestuinen, apotheek, bemesting, slakken, wormen, stadstuinen, plantenlijst).

Sepp Holzer brengt hier de waardevolle kennis samen van een leven lang observeren en experimenteren. Wie het leest zal popelen om zelf aan de slag te gaan.

 

Sepp Holzer’s gevecht met het gevestigde landbouwsysteem bezorgde hem in Oostenrijk de naam ‘boerenrebel’. Hij geeft wereldwijd lezingen en advies. Over hem is de film ‘Der Agrar-Rebell’ gemaakt. Kijk ook op internet.Ik putte ook altijd kracht uit de natuur: wanneer ik weer eens in de clinch lag met de autoriteiten, zwierf ik urenlang over mijn land, terwijl ik zaad verzamelde en op andere plekken verspreidde. Ook haalde ik nieuwe energie uit het observeren van mijn dieren en planten.
holzerspermacultuur

Blurb

‘Dit leest gemakkelijk, helemaal niet saai of technisch. Holzer legt zijn principes uit, die later permacultuur bleken te heten. Hij heeft goede ideeën. Je hoeft alleen de foto’s maar te zien om te weten dat ze ook echt werken.’ – Diana op Amazon.com

Auteur

Josef (“Sepp”) Holzer werd geboren in de Oostenrijkse provincie Salzburg. Hij is boer, schrijver en internationaal adviseur op het gebied van de permacultuur. In 1962 nam hij het boerenbedrijf van zijn ouders over en werd een pionier in het toepassen van ecologische landbouwmethoden. Hij kreeg de bijnaam ‘boerenrebel’ omdat hij niet toegaf aan de druk van het conventionele landbouwsysteem – ook niet toen hij boetes kreeg en de gevangenis in dreigde te draaien omdat hij weigerde zijn fruitbomen te snoeien. Op zijn boerderij en ook elders in de wereld verzorgt Holzer seminars over permacultuur. Hij schreef de bestseller ‘Der Agrar-Rebell’, waarvan een gelijknamige film werd gemaakt, en later nog het boek ‘Wo ein Wille, da ein Weg’. Holzer is permacultuur-activist en internationaal projectleider voor ecologische landbouwprojecten.

Over Sepp Holzer is de film ‘Der Agrar-Rebell’ gemaakt. Op youtube staan meerdere filmpjes.

Downloads

Krijg een indruk van het boek door het bekijken van de volgende bladzijden:

Bekijk de foto Managementoverleg

Lees het voorwoord Polyculturen van Fransjan de Waard

Download de achterflap

Download de voorkant

© Uitgeverij Jan van Arkel, dec 2017
Grifthoek 151 | 3514 JK  Utrecht |