Ga naar home van Uitgeverij Jan van ArkelGa naar home van Uitgeverij Jan van Arkelim/ib
 
 

im/triangle

im/triangle

voorwoord: Thomas van Slobbe

978 90 6224 468 3

Paperback

383 pagina's

19,95

2007

 

Richard Louv : Het laatste kind in het bos

Hoe we onze kinderen weer in contact brengen met de natuur

 

Inhoud

Nooit zaten zo veel kinderen binnen. Richard Louv laat zien dat direct contact met de natuur van wezenlijk belang is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van kinderen. Louv slaat niet alleen alarm, hij vertelt ook hoe we de verbroken relatie met de natuur kunnen herstellen.

‘Ik speel liever binnen, daar zitten de stopcontacten,’ zegt een jongen uit groep zes. Een jongere kan u eerder wat vertellen over de regenwouden in het Amazonegebied dan over de laatste keer dat hij op ontdekking het bos in ging of in het gras luisterde naar de wind. Nooit zaten zo veel kinderen binnen, vaak achter een tv- of computerscherm. Richard Louv brengt dit opgroeien zonder natuur in verband met de verontrustende toename van overgewicht, concentratiestoornissen en depressies bij kinderen. Het laatste kind in het bos is in de Verenigde Staten een bestseller. Het boek gaf aanleiding tot een nationale dialoog. Louv brengt als eerste recent onderzoek in kaart dat laat zien dat direct contact met de natuur van wezenlijk belang is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van kinderen. Louv slaat niet alleen alarm, hij vertelt ook hoe we de verbroken relatie met de natuur kunnen herstellen.

hetlaatstekindinhetbos

Recensies

Blurb

André van der Zande ministerie LNV: Louv: "de Al Gore van onze natuuropvoeding."

Jan-Jaap de Graeff, dir. Natuurmonumenten: Kinderen worden wijzer van de natuur. Naar buiten dus.

Prinses Irene van Lippe-Biesterfeld, Natuur College: "Helder en noodzakelijk boek."

Prof. Matthijs Schouten, Staatsbosheer: "Elk kind zijn ‘magic moment’ in de natuur, net als recht op onderwijs"

Prof. Kris van Koppen, Natuur- en milieueducatie Utrecht:" Alarmerend en inspirerend… een omslag in ons denken."

Auteur

Richard Louv is auteur van zes boeken, journalist (The New York Times en Parents), docent aan de Brandeis University en pleitbezorger van het kinderbelang. Hij doet dat met lezingen, columns en adviezen. Richard Louv is vader van twee zonen. Voor dit boek interviewde hij zo’n drieduizend kinderen en tal van ouders.

Thomas Slobbe is directeur van natuurdenktank Stichting wAarde en initiatiefnemer van de maatschappelijke coalitie ‘Jongeren en natuur als nationale uitdaging’.

© Uitgeverij Jan van Arkel, dec 2017
Grifthoek 151 | 3514 JK  Utrecht |