Ga naar home van Uitgeverij Jan van ArkelGa naar home van Uitgeverij Jan van Arkelim/ib
 
 

im/triangle

im/triangle

voorwoord: Jan van Arkel

978 90 6224 500 0

paperback, geïllustreerd

460 pagina's

17,95

2009

 

Thomas Homer-Dixon : Ten onder te boven

Catastrofe, creativiteit en de vernieuwing van de beschaving

 

Inhoud

Onder het oppervlak van onze samenleving hopen zich vijf tektonische spanningen op: in de bevolkingsopbouw; de energievoorziening; het milieu; het klimaat; en de economie.

Het is alsof we de toekomst tegemoet rijden als in een auto in dichte mist. De koplampen, onze beste voorspellingen, kunnen slechts een klein eindje in de nevelsluiers doordringen. Toch houden het gaspedaal diep ingedrukt, want we zijn vol zelfvertrouwen. We kunnen doorrazen in de mist, maar ons ook nu al voorbereiden op hoe we een ontwrichting in ons voordeel kunnen benutten. We kunnen veranderingen die tot vernieuwing en meer veerkracht leiden, stimuleren door goed voorbreid, wendbaar en slim te zijn en door de vele waarschuwingssignalen te hernennen.

Homer Dixon: 'Ik kom niet met kant en klare oplossingen, maar wil een gesprek aanzwengelen over waarom een vorm van ontwrichting steeds waarschijnlijker wordt, hoe we ervoor kunnen waken dat deze niet al te zeer uit de hand loopt en ons al te zeer verzwakt, en wat we kunnen doen om de mogelijkheden te benutten zodra deze zich voordoen. Als een ineenstorting ook zo zijn pluspunten heeft – en daar geloof ik heilig in –, dan zullen we samen aan de slag moeten om een hele reeks scenario's te ontwikkelen en te onderzoeken wat ieder van ons in de gegeven situatie afzonderlijk en gezamenlijk kan ondernemen.'

tenonderteboven

Blurb

Geografie: 'Thomas Homer-Dixon legt ingewikkelde zaken helder uit.'

Auteur

Thomas Homer-Dixon is hoogleraar aan het Trudeau Centre for Peace and Conflict Studies (Un. of Toronto).

Hij heeft een website homerdixon.com waarop de ontwikkelingen van klimaat en enregie worden bijgehouden.

Downloads

www.hitte.nu
© Uitgeverij Jan van Arkel, dec 2017
Grifthoek 151 | 3514 JK  Utrecht |