Ga naar home van Uitgeverij Jan van ArkelGa naar home van Uitgeverij Jan van Arkelim/ib
 
 

im/triangle

im/triangle

978 90 6224 476 8

Pocket

360 pagina's

5,00

2008

 

Mark Lynas : Zes graden

Onze toekomst op een warmere planeet

 

Inhoud

Deze graad-voor-graad-gids beschrijft de gevolgen van de opwarming. Mark Lynas zet als eerste alle wetenschappelijke scenario’s op een rij en rubriceert ze voor 1, 2, 3, 4, 5 en 6 graden temperatuurstijging. De grillen van ons huidige weer vertellen ons niets over zo’n klimaat. Al bij 1 graad teisteren extreme droogtes graanschuur Amerika en kunnen tropische orkanen in de Middellandse Zee verschijnen. Voorbij de 2 gradengrens wordt de opwarming onomkeerbaar. Bij 3 graden verbrandt het Amazonegebied. Daarna barst het broeikasgas methaan uit de Siberische permafrost en later uit de diepzee. Bij 6 graden betreden we Dante’s hel. Mark Lynas vertelt ook wat we hiertegen moeten doen.

Actueel is nu een onderzoek van de universiteit van Utrecht, waarin massaal uitsterven van soorten door opwarming 200 miljoen jaar geleden is gebleken. Lynas beschrijft in hoofdstuk 6 van zes graden dit opwarmingsmechanisme bij een nog veel grotere uitstervingsgolf ca. 250 mln. jaar geleden. Het boek geeft een zeer heldere uitleg van deze zaken voor leken.

Zie voor een uitgebreide samenvatting van dit boek deze pagina op Hitte.nu

zesgraden

Blurb

Winnaar van de prijs voor het beste wetenschapsboek 2008 van de Royal Society in Engeland. Nature: "Lynas wil de lezer liever tot actie bewegen dan in de put helpen… een meeslepende verteller."

Mark Lynas laat zien hoe de wereld eraan toe is als die 1 tot 6 graden warmer wordt. De wereld wordt al snel onleefbaar. (Beste Engelse wetenschapsboek; DVD bij NGC.)

'Een betere samenvatting van de wetenschap is er niet. Overrompelend.' de Volkskrant

"Met passie geschreven en volgestouwd met een indrukwekkende hoeveelheid informatie." – Guardian

"Lynas wil de lezer liever tot actie bewegen dan in de put helpen... een meeslepende verteller." – Nature

"Deze voorspellingen zijn echt niet vergezocht, gebaseerd als ze zijn op stevig paleontologisch bewijs & een boek op het juiste moment." – International Journal of Meteorology

Auteur

Mark Lynas

'Mark Lynas (1973) is milieubeschermer, journalist en schrijver. Hij schreef eerder Het nieuwe weer (2005) en ook Zes Graden. Een film van Zes graden verscheen tegelijk met dit boek bij National Geographic Channel.

Binnenkort komt Lynas' nieuwe boek bij Uitgeverij Jan van Arkel uit onder de titel De mens als god, hoe de aarde het Antropoceen kan doorstaan.

Meer Engelstalige informatie is te vinden op zijn wikipedia pagina.'

Downloads

Zie voor meer informatie over het boek en verschillende downloads de Zes Graden pagina op Hitte.nu

© Uitgeverij Jan van Arkel, dec 2017
Grifthoek 151 | 3514 JK  Utrecht |