Ga naar home van Uitgeverij Jan van ArkelGa naar home van Uitgeverij Jan van Arkelim/ib
 
 

im/triangle

im/triangle

978 90 6224 510 9

Paperback

360 pagina's

17,95

30-11-2011

 

Mark Lynas : De mens als god

hoe de aarde het Antropoceen kan doorstaan

 

Inhoud

Dit is de Nederlandse vertaling van The God Species dat deze zomer in Engeland is verschenen. Het is een baanbrekend boek. Het behandelt de negen grenzen die moeder aarde ons stelt: o.a. biodiversiteit, klimaat, stikstofkringloop, e.a.. Daarvan overschrijden we nu al deze drie en bij andere zijn we geheel op de verkeerde weg.

De gevolgen van klimaatverandering en afbraak van de biodiversiteit zijn wel ruim bekend. Met de andere aantastingen is dat veel minder het geval en in hun wisselwerking versterken de desastreuze effecten elkaar. Dit gaat leiden tot een wederzijds gegarandeerde vernietiging (mutual assured destruction). Tenzij we eindelijk eens van onze krent komen.

Het boek is vooral baanbrekend in zijn poging om de grenzen van de menselijke ontwikkeling in zijn volle omvang in kaart te brengen en betreedt niet eerder verkend terrein bij het nagaan van de onderlinge interacties van de grensoverschreidingen op verschillende gebieden.

 

Uit het Dankwoord:

"Dit boek is in zoverre ongebruikelijk dat het qua idee en wetenschappelijke inhoud gebaseerd is op het werk van anderen. Het is de gewoonte om in dankwoorden over deze en gene te trompetteren dat zonder hen dit boek nooit geschreven zou zijn, maar in het geval van Johan Rockström en zijn coauteurs van de planetaire grenzen is dat ook werkelijk zo. Het fundamentele idee is helemaal van hen, evenals de wetenschappelijke definities en de becijferingen. Maar de empirische data die in dit boek worden aangehaald om die grenzen te funderen zijn grotendeels de vrucht van mijn eigen research, en de mogelijke sociale en economische implicaties die ik vermeld komen geheel en al voor mijn rekening. Ik heb geen idee of Johan’s coauteurs voorstanders zijn van kernenergie, koolstofcompensatie of een aantal andere voorstellen die ik in dit boek bespreek of onderschrijf. Maar zij hebben de weg geëffend voor een nieuwe en betere manier om naar onze planeet te kijken, en dat zijn we ze ten diepste verschuldigd."

Uit de Inleiding:

"Maar het meest verbazende is misschien wel hoe zalig onwetend we blijven van die kolossale omwenteling. We zijn ontstellend, fenomenaal onwetend. Alsof God blind en doofstom is, zo blunderen we maar door, zonder kennelijk enig besef of begrip van onze vermogens. Slechts een handvol mensen – een paar wetenschappers, een paar activisten, misschien een stuk of wat politici en journalisten – hebben echt door wat er op dit moment gaande is. Zelfs de meeste groenen, altijd vol verwachting dat de verloren oernatuur ooit hersteld kan worden, durven de realiteit van onze rol nog steeds niet onder ogen te zien."

demensalsgod

Recensies

In NRC Lux een korte beschrijving van de inhoud en achter een tab 'Besproken in NRC' de bespreking van De mens als god door Paul Luttikhuis.

Lees de recensie van Bart Coenen gepubliceerd in Seizoenen, het blad van Velt.

Een tweede recentie door Daniëlle van Gils is gepubliceerd in Change Magazine.

Een recensie verschijnt in februari 2013 in het tijdschrift Gamma van de Teilhard de Chardin stichting

Auteur

Mark Lynas (1973) is milieubeschermer, journalist en schrijver. Hij schreef eerder Het nieuwe weer (2005) en ook Zes Graden, dat eerder door uitgeverij Jan van Arkel is uitgebracht. Een film van Zes graden verscheen tegelijk met dit boek bij National Geographic Channel. Meer Engelstalige informatie is te vinden op zijn wikipedia pagina.

Downloads

Over De mens als god hieronder de volgende downloads:

© Uitgeverij Jan van Arkel, dec 2017
Grifthoek 151 | 3514 JK  Utrecht |