Ga naar home van Uitgeverij Jan van ArkelGa naar home van Uitgeverij Jan van Arkelim/ib
 
 

im/triangle

im/triangle

Richard Heinberg

978 90 6224 507 9

paperback, geïllustreerd

ca 400 pagina's

17,95

1-12-2011

 

Richard Heinberg : Einde aan de groei

Ons aanpassen aan de nieuwe economische realiteit

 

Inhoud

Richard Heinberg doorziet de crisis.

Begrijpen we de huidige crisis? Hebben de internationale instellingen er wel een oplossing voor? Als je Einde aan de groei leest, begrijp je wat er schort aan de opvattingen van de leidende economen.

De diagnose van dit boek is diepgaand. De crisis is niet louter financieel. De goedkope olie is op. Prijzen van voedsel en grondstoffen zullen blijven stijgen. Particulieren en staten hebben geprobeerd zich hier uit te lenen, maar nu valt de realiteit niet langer te ontkennen. De wereldeconomie staat voor een keerpunt.

Heinberg beschrijft gedetailleerd waarom groei niet door kán gaan, gegeven de uitputting van grondstoffen, de aantasting van natuur en milieu en de torenhoge schulden. Hij gaat uitvoerig in op het vraagstuk van peak-oil en grondstoffentekorten, de beperkte mogelijkheden van innovatie en de kwetsbaarheid van het Chinese groei-wonder.

Het boek vertelt ook wat overheden, buurten en individuen kunnen doen om een economie op te zetten die wel binnen het aardse budget blijft. Geïnspireerd door bewegingen als Transition Towns en Urgenda adviseert Heinberg om lokaal het weerstandsvermogen tegen economische schokken te vergroten. We kúnnen bloeien in transitie als we het menselijk welzijn en een duurzame samenleving vooropstellen.

 

Meer informatie (o.a. een aanvulling op Hoofdstuk 7 ‘Personal Advice on Adjusting to the End of Growth’ en lezingen) vindt u op: richardheinberg.com.

Richard schreef het artikel ‘Life after the end of economic growth’ voor de Guardian op 30/11.

eindeaandegroei

Recensies

Een recensie van Einde aan de groei is verschenen op de website van De Helling.

Dirk Barrez publiceerde een bespreking op globalinfo.nl.

Een aan het vraagstuk van economisch groei gewijde website vindt U op zeeburgnieuws.nl.

Blurb

‘Waarom hebben de economen zich nooit iets gelegen laten liggen aan de natuurlijke grenzen? Als Heinberg gelijk heeft, hebben ze heel wat uit te leggen. Een einde aan de economische groei zou alles wat we gewend zijn aan diggelen slaan – toch levert dit boek een overtuigend betoog dat we dit inderdaad voor ons zien gebeuren.’ – Lester Brown, Earth Policy Institue

Auteur

Richard Heinberg is auteur van negen bekroonde boeken, waaronder The Party’s Over, Powerdown, Peak Everything en Blackout. Zijn artikelen verschenen in vele bladen, waaronder Nature.

Hij werkt voor het Post Carbon Institute. Meer Engelstalige informatie is te vinden op de website van de auteur.

Richard Heinberg

Downloads

© Uitgeverij Jan van Arkel, dec 2017
Grifthoek 151 | 3514 JK  Utrecht |