Ga naar home van Uitgeverij Jan van ArkelGa naar home van Uitgeverij Jan van Arkelim/ib
 
 

im/triangle

im/triangle

voorwoord van Richard Heinberg

978 90 6224 485 0

paperback, geïllustreerd

274 pagina's

17,50

2009

 

Rob Hopkins : Het Transitie handboek

Van olie-afhankelijkheid naar lokale veerkracht

 

Inhoud

Het Transitiehandboek is pionierswerk op het gebied van een positieve en praktische overgang naar een veerkrachtige samenleving als reactie op een definitief dalende oliewinning, de zogenaamde piekolie, en het gevaar van drastische klimaatverandering.

Onze wereld draait op olie. We zijn heel snel, zeer afhankelijk geworden van de aanvoer van enorme hoeveelheden olie. En we zijn er absoluut niet op voorbereid als de aanvoer stokt. Over een gebrek aan olie denken we liever niet na.

Het Transitiehandboek laat zien dat de onvermijdelijke en ingrijpende veranderingen ten gevolge van piekolie ook positief kunnen uitwerken. Ze kunnen de wedergeboorte van de lokale gemeenschap inluiden, waarbij we weer ons eigen voedsel gaan verbouwen, onze eigen energie winnen, onze eigen huizen bouwen met lokale bouwmaterialen. We voeren misschien eigen munteenheden in om het geld binnen de lokale gemeenschap te houden. De Transitie-beweging begon in Groot-Brittanië en sloeg over naar Vlaanderen en Nederland. De beweging groeit als kool. Lokale gemeenschappen nemen hun lot in eigen hand nu de overheid de problemen negeert. In de dubbele uitdaging van piekolie en klimaatverandering ligt het potentieel voor de grootste economische, sociale en culturele renaissance ooit. En het is een aanstekelijke beweging; meer een feestje dan een betoging, zoals Richard Heinberg in het Voorwoord schrijft.

Is er bij jou nog geen Transitie-initiatief? Dan vind je in deze aantrekkelijke gids de gereedschappen om te beginnen.

hettransitiehandboek

Blurb

  • Mark Lynas: "Dit is veel meer dan zomaar een boek. Het is een handleiding voor een beweging. En niet zomaar een beweging, maar één die de belangrijkste sociale beweging kan blijken te zijn die we ooit gehad hebben - omdat hij de samenleving behoedt voor ineenstorting ten gevolge van het dubbele gevaar van piekolie en klimaatverandering."
  • Loomans en vOjik

Auteur

Rob Hopkins was jarenlang leraar permacultuur en natuurlijk bouwen. In 2004 realiseerde hij zich het probleem van piekolie en zijn leven veranderde op slag. Met zijn kenmerkende positieve, praktische aanpak van milieuproblemen, benaderde hij ook de piekolie-uitdaging. Hij zag dat in het probleem een enorme potentie schuilt. Hij richtte het Transitie-netwerk op. Hij publiceert op www.transitionculture.org. En hij heeft een zwak voor walnotenbomen.

  • Rob Hopkins (midden) tussen een aantal oprichters van TT-Nederland

Downloads

Op hitte.nu

© Uitgeverij Jan van Arkel, dec 2017
Grifthoek 151 | 3514 JK  Utrecht |