Loading...
Einde aan de groei2018-07-23T11:15:34+00:00

Project Description

Einde aan de groei 

Richard Heinberg

2011, 400 p., 19,95
ISBN 9789062245079

Waarom hebben de economen zich nooit iets gelegen laten liggen aan de natuurlijke grenzen? Als je Einde aan de groei leest, begrijp je wat er schort aan de opvattingen van de leidende economen.

De diagnose van dit boek is diepgaand. De crisis is niet louter financieel. De goedkope olie is op. Prijzen van voedsel en grondstoffen zullen blijven stijgen. Particulieren en staten hebben geprobeerd zich hier uit te lenen, maar nu valt de realiteit niet langer te ontkennen. De wereldeconomie staat voor een keerpunt.
Heinberg beschrijft gedetailleerd waarom groei niet door kán gaan, gegeven de uitputting van grondstoffen, de aantasting van natuur en milieu en de torenhoge schulden. Hij gaat uitvoerig in op het vraagstuk van peak-oil en grondstoffentekorten, de beperkte mogelijkheden van innovatie en de kwetsbaarheid van het Chinese groei-wonder.
Het boek vertelt ook wat overheden, buurten en individuen kunnen doen om een economie op te zetten die wel binnen het aardse budget blijft. Heinberg adviseert om lokaal het weerstandsvermogen tegen economische schokken te vergroten. We kúnnen bloeien in transitie als we het menselijk welzijn en een duurzame samenleving vooropstellen.

Bestellen

Joanna Macy is ecofilosofe, deskundig in systeemtheorie, boeddhisme en diepe ecologie en wordt wereldwijd gerespecteerd in bewegingen voor vrede, rechtvaardigheid en milieu. Ze is auteur van 7 boeken en draagt haar kennis en engagement al meer dan 40 jaar uit in workshops voor persoonlijke en maatschappelijke verandering.