Loading...
Ver van huis2018-07-23T14:15:26+00:00

Project Description

Ver van huis

Margaret Wheatley

2014, 272 p., 19,95
ISBN 9789062245406

Hoe blijf je vol goede moed in een wereld die ver van huis is – ver van verbinding met elkaar, ver van ecologisch evenwicht? We worden opgeslokt door werkdruk, sociale druk en bureaucratische systemen, onze hoopvolle initiatieven tot verbetering worden te vaak gefrustreerd of blijven druppels op een gloeiende plaat. En met onze digitale communicatie en digitale identiteit bouwen we een nieuwe toren van Babel. Hoe houd je het vol niet uitgeput of somber te worden, maar het goede te blijven doen en je veerkracht te behouden?

Margaret Wheatley beantwoordt deze vraag door de situatie onder ogen te zien. Ze stelt dat onze reductionistische wijze van analyseren ons alleen maar verder van huis brengt en Wheatley voert in plaats daarvan het principe van emergentie op: situaties, nieuwe technologieën en maatschappelijke factoren brengen ons over kantelpunten heen, waarna er geen weg terug meer is. We kunnen alleen voorwaarts, de nieuwe situatie onder ogen zien, en van daaruit handelen. Emergentie vereist een houding waarin we nieuwsgierig, alert en open zijn naar wat komen gaat en ons instellen op nieuwe omstandigheden.

Ver van huis nodigt de lezer uit tot krijgerschap van de menselijke geest, zoals de Shambhala-krijgers uit het boeddhisme, slechts bewapend met compassie en inzicht. Alleen hiermee en op zoek naar zachtheid, fatsoen en verbinding met elkaar en met jezelf, houden we het vol – en deze levenshouding zal bijdragen aan het proces van continue emergentie en de wereld van binnenuit helen.

Een betoog, dat de huidige maatschappij beziet, recente kennis uit wetenschap betrekt en wijsheid uit het boeddhisme integreert.

Een inspiratie voor eenieder die de staat van de huidige maatschappij, wetenschap en wereld onder ogen ziet en zich afvraagt hoe hij of zij kan bijdragen vanuit een innerlijke veerkracht – op de werkvloer, binnen de bureaucratische systemen, bij maatschappelijke initiatieven, of gewoon in het dagelijks leven.

l 20 van de paradigma serie jan van arkel. Zelf denken is een stevige wake up call voor een ieder van ons. Harald Welzer spreekt de lezer direct aan: ‘je verklaart jezelf zo dom en onbekwaam dat je ondanks een goede opleiding, een naar wereldmaatstaven exorbitant hoog inkomen en dito levensstandaard, ondanks een overdaad aan vrije tijd, mobiliteit en keuzemogelijkheden ‘niets kunt doen’ tegen de verdere vernietiging van de wereld’. Welzer is behoorlijk kritisch voor de huidige wereld, voor de ecologische beweging, maar ook voor zichzelf. En dat maakt zijn boodschap sterk en geloofwaardig.

Harald Welzer weet haarfijn de mechanismen bloot te leggen die de daadwerkelijke veranderingen fnuiken. Als sociaalpsycholoog laat Welzer zien hoe ecologische kwesties steeds terug te voeren zijn op sociale en culturele kwesties: ze gaan altijd over de bestaansvoorwaarden van menselijke gemeenschappen. En ze zijn zo ingebed in onze cultuur en denken, dat we ons vaak niet eens bewust zijn van onze alledaagse routines. En iets waarvan je je niet bewust bent, kun je niet bekritiseren of in twijfel trekken.

Harald Welzer biedt in dit boek een aanstekelijke analyse en inspirerende voorbeelden van ondernemers en gemeenschappen die wel, en met succes, het roer hebben omgegooid.

Tot slot geeft Welzer twaalf heldere richtlijnen om ons ook zelf te verzetten.

Bestellen

“Meg Wheatley doet een bijna onweerstaanbaar beroep op onze innerlijke goedheid, door ons geen valse hoop te geven met een idealistisch vergezicht, maar wel met ferme hand te wijzen op ons fundament als mens: onze nieuwsgierigheid, humor en veerkracht. We zijn tot zoveel meer in staat dan we denken, maar zonder gidsen vallen we ten prooi aan de waan van de dag, of erger: de somberheid van deze tijd. Meg toont in dit boek zo’n gids te zijn; ze leeft haar boodschap en deelt deze met een grote mate van doorleefde kennis.
Een boek dat mij aanspoort op het pad van de krijger.”
Sander Tideman, co-founder Global Leaders Academy, docent Nyenrode Business Universiteit

“Dit is een boek van vertrouwen. Het pad dat Wheatley schetst is geen onmogelijke droom. Ik zie meer en meer -vooral jonge- mensen met grote moed de dolgedraaide tredmolen verlaten om op grond van hun authentieke overtuigingen leven en werk hernieuwd gestalte te geven.”
Matthijs Schouten – Hoogleraar Ecologie en Filosofie van het Natuurherstel, Wageningen Universiteit en vice-voorzitter NatuurCollege

Twaalf richtlijnen uit Zelf denken:

 1. Alles zou anders kunnen zijn
 2. Het hangt uitsluitend van jezelf af of er iets verandert
 3. Neem jezelf daarom ook serieus
 4. Houd op met in te stemmen
 5. Bied verzet zodra je niet instemt
 6. Je hebt heel veel speelruimte
 7. Vergroot je speelruimte
 8. Sluit bondgenootschappen
 9. Houd rekening met tegenslagen, vooral die tegenslagen die jezelf veroorzaakt hebt
 10. Jij draagt geen verantwoordelijkheid voor de wereld
 11. Hoe je verzet eruitziet, hangt of van jouw mogelijkheden
 12. En van wat je leuk vindt